Champion's Quiz | SSC CGL Tier-II 2017



Dear Students, Greetings from Adda247. As we all know SSC CGL Tier-II 2017 Exam will start from 27 November 2017 to 30 November 2017. Not much time left for the preparation, Hence At Adda247 we have started our SSC_CGL_2017 Initiative for Tier-II exam 2017. We will be providing A free mock test topic wise for all subjects so that you can be better prepared for the CGL tier-II 2017.  The questions in champion's Quiz will be of higher difficulty level. Attempt all these quizzes daily and be ahead of the competition. At Adda247, we wish all the best for all the SSC CGL 2017 Aspirants.



Directions (1-5): In the following passages, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Mark your answer in the Answer-Sheet. 

Several commentators have remarked that Finance Minister Arun Jaitley’s budget for 2017-18 lacks much __(1)__. But everything has to be viewed in __(2)__. This year’s Budget was presented at a time when there are several __(3)__ clouds hanging over the economy. We are still reeling __(4)__ the effects of demonetisation, which must have earned a prominent place in the record books as one of the biggest policy ____(5)___ disasters of all time.

Q1.
Confidence
Fizz
work
effort
Solution:
fizz: (of a liquid) produce bubbles of gas and make a hissing sound, the quality of being fizzy; effervescence. hence 'fizz' fits in the context of the sentence correctly."

Q2.
place
perspective
distance
mirror
Solution:
perspective: a particular attitude towards or way of regarding something; a point of view. "to be viewed in perspective" is correct phrase. hence option B is correct answer.

Q3.
white
storm
clean
black
Solution:
the word 'storm' perfectly goes with 'cloud' in the given sentence. the idea expressed is 'the economy is in chaos.' hence option b is correct answer.

Q4.
to
off
of
from
Solution:
preposition 'from' is appropriate in the given sentence. 

Q5.
produced
induced
related
after
Solution:
induce: succeed in persuading or leading (someone) to do something, bring about or give rise to. 'policy induced disasters' is correct usage of words in the given exams.

Directions (6-10): In the following passages, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Mark your answer in the Answer-Sheet. 

In 1996, Subramanian Swamy filed a criminal complaint under the Act, __(6)__ accumulation of vast wealth __(7)__ corrupt acts by the __(8)__ Chief Minister abetted by her close __(9)__. What is required under Section 13(1)(e) is for the prosecution to prove that the assets of the public servant are disproportionate to his or her known __(10)__ of income.

Q6.
creating
alleging
demanding
alleged
Solution:
'allege' means claim or assert that someone has done something illegal or wrong, typically without proof. hence option b is correct answer choice according to the context of the sentence.

Q7.
with
of
through
to
Solution:
"accumulation of vast wealth 'through' corrupt acts", hence through is correct preposition.

Q8.
erstwhile
young
new
current
Solution:
'erstwhile' means former. here the sense is 'former Chief Minister'. hence, option A correct answer choice.

Q9.
end
add
nemesis
aide
Solution:
aide: an assistant to an important person, especially a political leader. 'close aide to Chief Minister' is correct usage.

Q10.
reason
sources
places
ways
Solution:
'her known sources of income', hence the word sources is correctly used in the sentence.

Directions (11-15): In the following passages, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Mark your answer in the Answer-Sheet. 

The Indian Space Research Organisation boosted its reputation __(11)__ when it successfully launched a record 104 satellites in one mission from Sriharikota on Wednesday by __(12)__ on its workhorse Polar Satellite Launch Vehicle rocket. An earth observation Cartosat-2 series satellite and two __(13)__ nano satellites were the only Indian satellites launched: the __(14)__ were from the United States, Israel, the UAE, the Netherlands, Kazakhstan and Switzerland. __(15)__ the 101 foreign satellites launched, 96 were from the U.S. and one each from the other five countries.

Q11.
further
farther
ahead
more
Solution:
further: additional to what already exists or has already taken place, been done, or been accounted for, help the progress or development of (something); promote. Hence, 'further' is used in the sense of increasing already existed reputation. Option A is correct answer.

Q12.
relaying
relying
depended
staying
Solution:
rely-depend on with full trust or confidence. "by relying on its workhorse Polar Satellite Launch Vehicle rocket" is correct usage.

Q13.
otherwise
other
more
another
Solution:
"and two other nano satellites were the only Indian satellites launched". hence the usage of the word 'other' is correct.

Q14.
back
last
remain
remaining
Solution:
"the remaining were from the United States, Israel, the UAE, the Netherlands, Kazakhstan and Switzerland". hence the use of the word 'remaining' is correct.

Q15.
from
to
of
by
Solution:
"Of the 101 foreign satellites launched, 96 were from the U.S. and one each from the other five countries". preposition 'of' is correctly used at the beginning of the sentence.

               






   

No comments:

Post a Comment