Dear Readers, Staff Selection Commission will hold the CHSL examination from 4 March 2018 to 26 March 2018 in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from General Awareness (GA) section. GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda 247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

प्रिय पाठकों, कर्मचारी चयन आयोग एक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में 4 मार्च 2018 से 26 मार्च 2018 तक परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में 25 प्रश्न सामन्य जागरूकता के भाग से पूछे जायेंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण GA प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपको GA अनुभाग में अच्छा स्कोर करने में मदद करेगा. आप नियमित रूप से sscadda website और adda 247 एप पर बने रहिये.


Q1. Anjum Chopra is associated with which Sport?
अंजुम चोपड़ा किस खेल से जुडी हैं?
(a) Javelin Thrower(भालाफेंक)
(b) Archery(तीरंदाजी)
(c) Cricket(क्रिकेट)
(d) Badminton(बैडमिंटन)

Q2. Who is the author of "Life of Pi"?
"Life of Pi" का लेखक कौन है?
(a) Eleanor Catton(एलेनोर कैटोन)
(b) Aravind Adiga(अरविंद अडिगा)
(c) Yann Martel(यान मार्टेल)
(d) Kiran Desai(किरण देसाई)

Q3. Which was the first garden ­tomb in the Indian subcontinent?
भारतीय उपमहाद्वीप में पहला गर्डेंटम्बेल कौन सा था?
(a) Tomb of Jahangir(जहांगीर का मकबरा)
(b) Humayun's Tomb(हुमायूं का मकबरा)
(c) Taj Mahal(ताज महल)
(d) Tomb of Muhammad Iqbal(मुहम्मद इकबाल का मकबरा)

Q4. Jama Masjid is situated in which of these World Heritage Sites?
जामा मस्जिद इन विश्व विरासत स्थलों में से किस में स्थित है?
(a) Fatehpur Sikri(फतेहपुर सीकरी)
(b) Humayun’s Tomb(हुमायूं का मकबरा)
(c) Qutub Minar(कुतुब मीनार)
(d) Agra Fort(आगरा किला)

Q5. Highest Civilian Honour received by Ajay Devgan is
अजय देवगन द्वारा प्राप्त उच्चतम नागरिक सम्मान है
(a) Padma Shri(पद्म श्री)
(b) Padma Bhushan(पद्म भूषण)
(c) Padma Vibhushan(पद्म विभूषण)
(d) Bharat Ratna(भारत रत्न)

Q6. Deficiency of fluorine causes which of the following?
फ्लोरीन की कमी के कारण निम्नलिखित में से क्या होता है?
(a) Dental Caries(दंत क्षय)
(b) Scurvy(स्कर्वी)
(c) Anaemia(खून की कमी)
(d) Arthritis(गठिया)

Q7. Which of the following is the Controlling Center of the Cell?
निम्नलिखित में से कौन सा कोशिका का नियंत्रण केंद्र है?
(a) Nucleus(नाभिक)
(b) Plasma(प्लाज्मा)
(c) Lysosome(लाइसोसोम)
(d) Chromosome(क्रोमोसाम)

Q8. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न में से किस तत्व सबसे कम पिघलन बिंदु है?
(a) Platinum(प्लैटिनम)
(b) Sodium(सोडियम)
(c) Antimony(एंटीमनी)
(d) Krypton(क्रीप्टोण)

Q9. The common name of Magnesium Sulphate heptahydrate is
मैग्नेशियम सल्फेट हेप्टाहाइड्रेट का आम नाम है:
(a) Epsom salt(सेंध नमक)
(b) borax(बोरेक्रस)
(c) gypsum(जिप्सम)
(d) lime(चूना)

Q10. How many Magabytes is equal to 1 Terabyte?
कितने मेगाबाइट 1 टेराबाइट के बराबर हैं?
(a) 256
(b) 512
(c) 1024
(d) 1024 × 1024

Q11. Elephanta caves are attributed to which God?
एलीफांटा गुफा किस भगवान को समर्पित है?
(a) Shiva(शिव)
(b) Krishna(कृष्णा)
(c) Indra(इंद्र)
(d) Hanuman(हनुमान)

Q12. Which of the following is an effective Fire Extinguisher?
इनमें से कौन सा एक प्रभावी आग बुझाने वाला है?
(a) Argon(आर्गन)
(b) Halons(हेलॉन)
(c) Halogen(हलोजन)
(d) Helium(हीलियम)

Q13. Which of the following gases has the highest solubility in water at room tempeture?
निम्न गैसों में से किसकी कमरे के तापमान पर पानी में उच्चतम विलेयता है?
(a) Nitrogen(नाइट्रोजन)
(b) Nitrous Oxide(नाइट्रस ऑक्साइड)
(c) Ammonia(अमोनिया)
(d) Carbon dioxide(कार्बन डाइआक्साइड)

Q14. _______________ was a Hindu sant associated with the Bhakti movement and the Varkari sect of Maharashtra.
_______________ भक्ति आंदोलन और महाराष्ट्र के वारकरी संप्रदाय से जुड़े एक हिंदू संत थे.
(a) Kanhopatra(कनहोपत्रा)
(b) Gora Kumbhar(गोरा कुंभार)
(c) Namdev(नामदेव)
(d) Samarth Ramdas(समर्थ रामदास)

Q15. Humidity of air is measured by _______________.

हवा की आर्द्रता _______________ द्वारा मापा जाती है.
(a) Hygrometer(आर्द्रतामापी)
(b) Nanometer(नैनोमीटर)
(c) Glucometer(ग्लूकोमीटर)
(d) Barometer(बैरोमीटर)




You may also like to read :








CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.