ssc-chsl-english-questions

Previous Year Questions : SSC CHSL

Dear Students,

English section is an integral part of SSC Exams and it is just round the corner. This is also a section that is feared by most of the candidates.Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. SSC CGL Tier 2 exam holds an appreciating weightage of 200 marks which is enough to know the importance of this Section in govt exams.Now SSC CHSL Exam is the next target for the aspirants.You need to gird up your loins to score maximum marks.Today, in this English quiz we are providing 15 Synonym Questions asked in any govt exam. To make you learn important grammar rules effectively and at an apt time is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.






Directions (1-15): In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. 



Q1. Nifty

skillful
obnoxious
grody
gross
Solution:
‘Nifty’ -particularly good, skillful, or effective, attractive or stylish.

Q2. Digression
meandering
candid
categorical
unequivocal
Solution:
‘Digression’ -a temporary departure from the main subject in speech or writing. synonyms-deviation, detour, diversion, departure, excursus

Q3. Festering
spruce
suave
suppurate
dapper
Solution:
Festering -(of a wound or sore) become septic; suppurate,(of food or rubbish) become rotten and offensive to the senses.

Q4. Maestro
neophyte
catechumen
sophomore
conductor
Solution:
‘Maestro’- a distinguished conductor or performer of classical music, a distinguished figure in any sphere. synonyms- conductor, director

Q5. To cite
to conceal
to ignore
to indicate
to deny
Solution:
To cite’ ‘to indicate’

Q6. To scar
to maim
to bedeck
to adorn
to embellish
Solution:
‘To scar’ -mark with a scar or scars. Synonyms- disfigure, mark, blemish, blotch, discolour

Q7. Synchronicity
conformity
conflict
vendetta
altercation
Solution:
‘Synchronicity’ -the simultaneous occurrence of events which appear significantly related but have no discernible causal connection.

Q8. Accolade
bungle
performance
fiasco
distinction
Solution:
‘Accolade’ -an award or privilege granted as a special honour or as an acknowledgement of merit. synonyms- honour, recognition, privilege, award, gift, title;

Q9. Sinister
malevolent
magnanimous
auspicious
benevolent
Solution:
‘Sinister’ synonyms-menacing, threatening, ominous, forbidding, baleful, frightening, eerie, alarming,

Q10. Bother
obscene
beset
obfuscate
oblivious
Solution:
‘Bother’ take the trouble to do something, (of a circumstance or event) worry, disturb, or upset (someone).

Q11. Probable
futile
plausible
absurd
preposterous
Solution:
‘Probable’-likely to happen or be the case.

Q12. Proscriptive
squalid
exiguous
excessive
thrifty
Solution:
‘Proscriptive’-Definition of proscription. 1 : the act of proscribing : the state of being proscribed. 2 : an imposed restraint or restriction : prohibition very small in size or amount.

Q13. Decree
certificate
law
title
award
Solution:
‘Decree’-an official order that has the force of law, order (something) by decree. synonyms-order, edict, command, commandment, mandate, proclamation, dictum, fiat,

Q14. Gaudy
modest
showy
refined
sophisticated
Solution:
‘Gaudy’- extravagantly bright or showy, typically so as to be tasteless. synonyms- garish, lurid, loud, over-bright, glaring, harsh, violent, flashy, showy

Q15. Ague
virile
hale
malaria
potent
Solution:
‘Ague’ -malaria or another illness involving fever and shivering, a fever or shivering fit.

               

You may also like to read:







 


CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.