Dear Readers, SSC CHSL examination & UP Police Exam both will be conducted in online mode. CHSL will be conducted from 4 March 2018 to 26 March 2018. GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who built the Group of Monuments at Mahabalipuram?
महाबलीपुरम में स्मारकों का समूह किसने बनाया?
(a) Chola Kings (चोल सम्राट)
(b) Pallava Kings (पल्लव सम्राट)
(c) Chera Kings (चेरा सम्राट)
(d) Chalukya Kings (चालुक्य सम्राट)


Q2. Who has won maximum Filmfare Awards as a Music Director?
संगीत निर्देशक के रूप में किसने अधिकतम फिल्मफेयर पुरस्कार जीते हैं?
(a) Laxmikant Pyarelal (लक्ष्मीकांत प्यारेलाल)
(b) A. R. Rahman (ए आर रहमान)
(c) Anu Malik (अनु मलिक)
(d) Jatin Lalit (जतिन ललित)

Q3. Contraction of heart is also known as
हृदय के संकुचन को किस रूप में भी जाना जाता है?
(a) Systole (सिस्टोल)
(b) Aristotle (एरिस्टोटल)
(c) Diastole (डिस्टोल)
(d) Lub (लुब)

Q4. Azadirachta indica is the botanical name of which of the following?
आजादीरचता इंडिका निम्नलिखित में से किसका वनस्पति नाम है?
(a) Rose plant (गुलाब का पौधा)
(b) Apple tree (सेब का पेड़)
(c) Neem (नीम)
(d) Mango (आम)

Q5. Which of the following is the main end product of carbohydrate digestion?
निम्न में से कौन सा कार्बोहाइड्रेट पाचन का मुख्य अंत उत्पाद है?
(a) Fats (वसा)
(b) Lipids (लिपिड्स)
(c) Glucose (ग्लूकोज)
(d) Cellulose (सेलूलोज़)

Q6. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न में से किस तत्व का गलनांक सबसे कम है?
(a) Titanium (टाइटेनियम)
(b) Tungsten (टंगस्टन)
(c) Argon (आर्गन)
(d) Nickel (निकेल)

Q7. Qutub Minar is located in _____.
कुतुब मीनार _____ में स्थित है
(a) Delhi (दिल्ली)
(b) Ghaziabad (गाजियाबाद)
(c) Noida (नोएडा)
(d) Gurugram (गुरुग्राम)

Q8. Bajirao I (1720–1740 AD) was the ruler of which dynasty?
बाजीराव (1720-1740 ई.) किस वंश का शासक था?
(a) Nanda (नंदा)
(b) Peshwas (पेशवा)
(c) Haryanka (हर्यांका)
(d) Maurya (मौर्य)

Q9. Who Invented PlayStation?
प्लेस्टेशन का आविष्कार किसने किया?
(a) Wright brothers (राइट ब्रदर्स)
(b) Reynold B. Johnson (रेनॉल्ड बी. जॉनसन)
(c) Assen Jordanoff (एसेन जॉर्डनफ़)
(d) Ken Kutaragi (केन कुटारगी)

Q10. Instrument for measuring light intensity is called
प्रकाश तीव्रता मापने वाले यंत्र को कहा जाता है:
(a) Lucimeter (ल्यूसीमीटर)
(b) Cryometer (क्रायोमीटर)
(c) Cyanometer (साइनामीटर)
(d) Barometer (बैरोमीटर)

Q11. With reference to gravity, what is G called?
गुरुत्वाकर्षण के संदर्भ में, G को क्या कहा जाता है?
(a) Gravitational constant (गुरुत्वाकर्षण निरंतर)
(b) Gravitational attraction (गुरुत्वाकर्षण आकर्षण)
(c) Gravitational force (गुरुत्वाकर्षण बल)
(d) Acceleration due to gravity (गुरुत्वाकर्षण के कारण त्वरण)

Q12. How many languages are there in  8th schedule of Indian Constitution ?
भारतीय संविधान की 8वीं अनुसूची में कितनी भाषाएं हैं?
(a) 19
(b) 30
(c) 22
(d) 24

Q13. Article 43A of the Indian Constitution "Participation of workers in management of industries" deals with?
भारतीय संविधान का अनुच्छेद 43ए "उद्योगों के प्रबंधन में मजदूरों की सहभागिता" संबंधित है?
(a) the State Government (राज्य सरकार)
(b) the Union Government (केंद्र सरकार)
(c) the directive principles of state policy (राज्य के नीति निर्देशक सिद्धांत)
(d) the fundamental rights of the Indian Citizen (भारतीय नागरिकों के मौलिक अधिकार
)

Q14. Which team won the 2016 UEFA football championship?
किस टीम ने 2016 यूईएफए फुटबॉल चैम्पियनशिप  जीती?
(a) Portugal (पुर्तगाल)
(b) USA (यूएसए)
(c) Germany (जर्मनी)
(d) Brazil (ब्राजील)

Q15. Who is the author of "The Oath of the Vayuputras (Shiva Trilogy)"?
"दी ओथ ऑफ़ दी वायुपुत्राज़ (शिव ट्राइलॉजी)” के लेखक कौन हैं?
(a) Amish Tripathi (अमिश त्रिपाठी)
(b) Chitra Banerjee Divakaruni (चित्रा बनर्जी दिवाकरौनी)
(c) Ruskin Bond (रस्किन बॉन्ड)
(d) Ashwin Sanghi (अश्विन संघी)




You may also like to read :








CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.