रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों को भव्य और सम्मानित नौकरी पद प्रदान करता है. और यह हर साल नहीं है कि हमें रेलवे से अधिसूचना मिलती है जो बड़ी संख्या में सीटों की अच्छी संख्या प्रदान करती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 में वैध उम्मीदवारों द्वारा लगभग 1,27,278 सीटें भरने के साथ सुखद आश्चर्य हुआ. अवसर यहां है लेकिन आपको इसे एक किफ़ायती रणनीति के साथ स्वागत करना है.


Q1. Which drug is used as an Antidepressant?
कौन सी दवा एंटीडिप्रेसेंट के रूप में उपयोग की जाती है?
(a) Oxybutynin/ऑक्सीबूटय्निं
(b) Tramadol/ट्रामाडोल
(c) Sumatriptan/सुमाट्रिप्टान
(d) Bupropion/बुप्रोपियोन
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Bupropion is used to treat major depressive disorder and to help people stop smoking.

Q2. The orange colour of carrot is because of
गाजर का नारंगी रंग किस कारण होता है?
(a) it grows in the soil. /यह मिट्टी में उगता है.
(b) Carotene/कैरोटीन
(c) it is not exposed to sunlight. /यह सूर्य के प्रकाश से उजागर नहीं है.
(d) the entire plant is orange in colour. /पूरा पौधा नारंगी रंग का है.
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The orange colour of carrot is because of Carotene.

Q3. Snake venom is highly modified saliva containing __________.
साँप के जहर में अधिकांश मात्रा में __________ होता है.
(a) prototoxins/प्रोटोटोक्सिंस
(b) neutrotoxins/नयूट्रोटोक्सिंस
(c) zootoxins/जूटोक्सिंस
(d) electrotoxins/इलेक्ट्रोटोक्सिंस
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Snake venom is highly modified saliva containing zootoxins which facilitates the immobilization and digestion of prey, and defends against threats. It is injected by unique fangs after a bite, and some species are also able to spit.


Q4. Prothrombin, responsible for clotting of blood is released by_____.
प्रोथ्रोम्बिन, ___________ द्वारा रक्त के थक्के के लिए उत्तरदायी है.
(a) Small Intestine/छोटी आंत
(b) Blood Platelets/रक्त प्लेटलेट्स
(c) Large Intestine/बड़ी आँत
(d) Heart/हृदय
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Prothrombin, responsible for clotting of blood is released by Blood Platelets.

Q5. Acacia arabica is the scientific name of –
एकेसिया अरेबिका वैज्ञानिक नाम है
(a) Neem / नीम
(b) Teak / टीक
(c) Babhul / बबूल
(d) Pomegranate / अनार
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Acacia arabica is the scientific name of Babul.

Q6. Cannis Vulpes is the scientific name of –
कैनीस वुल्प्स वैज्ञानिक नाम है-
(a) Dog / कुत्ता
(b) Wolf / भेड़िया
(c) Fox / लोमड़ी
(d) Hyena / लकड़बग्धा
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Cannis Vulpes is the scientific name of Fox.

Q7. Which drug is used to cure Hypertension?
उच्च रक्तचाप का इलाज करने के लिए किस दवा का उपयोग किया जाता है?
(a) Risedronate  / रेज़ेरेनेट
(b) Diazepam  / डायजेपाम
(c) Folic Acid /  फोलिक एसिड
(d) Hydralazine  / हीड्रालाज़िन 
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Hydralazine is used to cure high blood pressure (hypertension).


Q8. The beetroot is the _________ portion of the beet plant. 
चुकंदर, बीट पौधे का _________ हिस्सा है.
(a) tap root  / मुख्य जड़
(b) adventitious  / आकस्मिक
(c) bulb of the stem /  तने का कंद
(d) rhizome  / रिजोम 
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The beetroot is the taproot portion of the beet plant.


Q9. What is the basic unit of heredity? 
आनुवंशिकता की बुनियादी इकाई क्या है?
(a) DNA  / डीएनए
(b) RNA  /आरएनए
(c) Chromosome  /क्रोमोसोम
(d) gene  /जीन
Show Answer
Ans.(d)
Sol. A gene is the basic physical and functional unit of heredity. Genes, which are made up of DNA, act as instructions to make molecules called proteins.


Q10. Which drug is used for Pain Relief?
 दर्द निवारण के लिए किस ड्रग का उपयोग किया जाता है?
(a) Risedronate / रेज़ेरेनेट
(b) Tramadol / ट्रामाडोल
(c) Folic Acid / फोलिक एसिड
(d) Bupropion / ब्यूप्रोपियन
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Tramadol is used to treat moderate to moderately severe pain.

Q11. Sugarcane is a type of _____.
गन्ने का एक प्रकार का _____ है
(a) creeper / बेल
(b) tree / पेड़
(c) shrub / झाड़ी
(d) grass / घास
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Sugarcane is grass of the family Poaceae, primarily cultivated for its juice from which sugar is processed.

Q12. Who is commonly known as "the Father of Microbiology"?
"माइक्रोबायोलॉजी का पिता" किसे कहा जाता है?
(a) Robert Hooke / रॉबर्ट हुक
(b) Antonie van Leeuwenhoek / एंटनी वैन लीवेंहोइक
(c) Carl Linnaeus / कार्ल लिनियस
(d) Charles Darwin / चार्ल्स डार्विन
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Anton van Leeuwenhoek (1632 - 1723) was a Dutch tradesman and scientist, best known for his work on the development and improvement of the microscope and also for his subsequent contribution towards the study of microbiology so he is called as father of microbiology.

Q13. The primary function of RNA is –
RNA का प्राथमिक कार्य है
(a) Photosynthesis / प्रकाश संश्लेषण
(b) Protein Synthesis / प्रोटीन संश्लेषण
(c) Replication / प्रतिकृति
(d) Translation / अनुवाद
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The main function of RNA is to carry information of amino acid sequence from the genes to where proteins are assembled on ribosomes in the cytoplasm. This is done by messenger RNA (mRNA). In other words, primary function of RNA is protein synthesis.

Q14. _______________ is the movement of molecules across a cell membrane from a region of their lower concentration to a region of their higher concentration.
कोशिका की झिल्ली में अणुओं की निम्न सांद्रता के एक क्षेत्र से उच्च सांद्रता के क्षेत्र में संचलन को  _______________   कहते  है
(a) Diffusion / विसरण
(b) Osmosis / परासरण
(c) Active Transport / सक्रिय ट्रांसपोर्ट
(d) Passive Transport / नकारात्मक परिवहन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Active transport is the movement of dissolved solutes across a membrane against a concentration gradient (moving from low to high concentration). This process requires a carrier protein, and energy in the form of ATP is required.

Q15. Study of classification of organisms is known as __________.
जीवों के वर्गीकरण का अध्ययन _____ के रूप में जाना जाता है
(a) Serpentology / सेर्पेंटोलोजी
(b) Virology / वाइरालजी
(c) Taxonomy / वर्गीकरण
(d) Physiology / फिजियोलॉजी
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Study of classification of organisms is known Taxonomy.