प्रिय पाठक, SSC CHSL परीक्षा और रेलवे परीक्षा दोनों ऑनलाइन मोड में आयोजित की जाएगी। जीए अनुभाग को हलके में लिया जाता है लेकिन कट ऑफ अंक को पार करने के लिए आवश्यक स्कोर प्राप्त करने में महत्वपूर्ण भूमिका निभाता है। हम इसके लिए महत्वपूर्ण स्टेटिक जीके प्रदान कर रहे हैं, इससे आपको नियमित रूप से जीए अनुभाग में अच्छा स्कोर करने में मदद मिलेगी यदि आप नियमित रूप से सामान्य ज्ञान के महत्वपूर्ण प्रश्नों के बारे में sscadda वेबसाइट और adda247 ऐप पर प्रदान की गई सामग्री का पालन करें.

Q1. During the visit of Vice President of India M Venkaiah Naidu, India has agreed for the deputation of experts in five fields to assist Zimbabwe. Who is the present President of Zimbabwe? 
भारत के उपराष्ट्रपति एम वेंकैया नायडू की यात्रा के दौरान, भारत जिम्बाब्वे की सहायता के लिए पांच क्षेत्रों में विशेषज्ञों के प्रतिनियुक्ति के लिए सहमत हो गया है। जिम्बाब्वे का वर्तमान राष्ट्रपति कौन हैं?
(a) Constantino Chiwenga/ कॉन्स्टेंटिनो चिवेन्गा
(b) Emmerson Mnangagwa/ एमर्सन नंगाग्वा
(c) Grace Mugabe/ ग्रेस मुगाबे
(d) Robert Mugabe/ रॉबर्ट मुगाबे
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. During the visit of Vice President of India M Venkaiah Naidu, India has agreed for the deputation of experts in five fields to assist Zimbabwe. Around 6 agreements in various fields were signed in areas including Mining, Visa waiver, Broadcasting and Culture. India will extend Line of credits of more than 350 million US Dollars to Zimbabwe for two power projects and a drinking water project. Emmerson Mnangagwa is the present President of Zimbabwe.


Q2. National Ayurveda Day 2018 was observed on ____________. 
राष्ट्रीय आयुर्वेद दिवस 2018 ____________ को मनाया गया था।
(a) 2nd November/2 नवंबर
(b) 15th October/15 अक्टूबर
(c) 4th November/4 नवंबर
(d) 5th November/5 नवंबर
Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. Ministry of AYUSH observes Ayurveda Day every year on Dhanawantari Jayanti (Dhanteras). This year Ayurveda Day is being observed on 5th November 2018.


Q3. The 18th Indian Ocean Rim Association (IORA) Council of Ministers Meeting 2018 was held recently in ___________. 
18 वीं हिंद महासागर रिम एसोसिएशन (IORA) मंत्रिपरिषद की बैठक 2018 हाल ही में ___________ में आयोजित की गई थी।
(a) Shanghai/ शंघाई
(b) Durban/ डरबन
(c) Beijing / बीजिंग
(d) Tokyo/ टोक्यो
Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. The 18th Indian Ocean Rim Association (IORA) Council of Ministers Meeting was held in Durban, South Africa. Gen.(Dr.) VK Singh (Retd.), Minister of State for External Affairs, attended the IORA Council of Ministers Meeting.

Q4. Name the Indian Badminton player who has won the SaarLorLux Open at Saarbrucken in Germany. 
भारतीय बैडमिंटन खिलाड़ी का नाम बताइए जिन्होंने जर्मनी में सार्ब्रुकन में सार्लोरक्स ओपन जीता है।
(a) Ajay Jayaram/ अजय जयराम
(b) Pullela Gopichand/ पुलेला गोपीचंद
(c) Subhankar Dey / सुभंकर डे
(d) Parupalli Kashyap/ परुपल्ली कश्यप
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol.  In Badminton, Subhankar Dey has won the SaarLorLux Open at Saarbrucken in Germany. In the summit clash, the unseeded Indian defeated fifth-placed Rajiv Ouseph of Britain, in straight games, in what was the first encounter between the two shuttlers.


Q5. Name the gymnast who had recently made history by picking up her record 13th career gold medal at the world gymnastics championships in Doha, Qatar. 
पहलवान का नाम बताइए जिन्होंने हाल ही में दोहा, कतर में विश्व जिमनास्टिक चैंपियनशिप में 13 वां करियर स्वर्ण पदक जीता है।
(a) Simone Biles/ सिमोन बाइल्स
(b) Nastia Liukin/ नास्तिया लियूकिन
(c) Gabby Douglas/ गैबी डगलस
(d) Aly Raisman/ एली रैसमन
Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Simone Biles made history by picking up her record 13th career gold medal at the world gymnastics championships in Doha, Qatar. Simone Biles became the first ever gymnast to win 13 world championship gold medals. She hails from the USA.


Q6. In a first for India, HSBC Holdings Plc has executed a trade finance transaction using blockchain for an export by ____________ to US-based Tricon Energy. 
भारत के लिए पहले बार, एचएसबीसी होल्डिंग्स पीएलसी ने यूएस-आधारित ट्राइकन एनर्जी को ____________ द्वारा निर्यात के लिए ब्लॉकचेन का उपयोग करके एक व्यापार वित्त लेनदेन निष्पादित किया है।
(a) Tata Steels/ टाटा स्टील्स
(b) Reliance Industries Ltd/ रिलायंस इंडस्ट्रीज लिमिटेड
(c) Jindal and Sons/ जिंदल एंड संस
(d) HDFC Bank/ एचडीएफसी बैंक
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. In a first for India, HSBC Holdings Plc has executed a trade finance transaction using blockchain for an export by Reliance Industries Ltd (RIL) to US-based Tricon Energy. The blockchain-enabled letter of credit (LC) transaction substantially reduced the time taken for such deals.


Q7. The Indian Ocean Rim Association is an inter-governmental organisation which was established in ____________.
हिंद महासागर रिम एसोसिएशन एक अंतर सरकारी संगठन है जिसे ________ में स्थापित किया गया था।
(a) 1995
(b) 1997
(c) 1999
(d) 2002
Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. The Indian Ocean Rim Association is an inter-governmental organisation which was established on 7 March 1997. IORA Headquarters in Ebene, Mauritius.



Q8. Name the Indian Navy Hero who commanded a naval unit of the Eastern Fleet in the 1971 India-Pakistan war who passed away recently.
भारतीय नौसेना हीरो का नाम बताइए जिन्होंने 1971 के भारत-पाकिस्तान युद्ध में पूर्वी बेड़े की नौसेना इकाई का नेतृत्व किया था, जिसका हाल ही में निधन हो गया था।
(a) Admiral Anil Khuntia/ एडमिरल अनिल खुंटिया
(b) Admiral Ansan Zayas/ एडमिरल अंसान जायस
(c) Vice-Admiral Krunal Sinha/ वाइस एडमिरल क्रुनल सिन्हा
(d) Vice-Admiral M.P. Awati/ वाइस एडमिरल एमपी अवती
Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. Vice-Admiral M.P. Awati (retd.), who commanded a naval unit of the Eastern Fleet in the 1971 India-Pakistan war and whose actions led to the destruction of an enemy submarine, passed away.

Q9. Which of the following is the global satellite navigation system of European Union? 
निम्नलिखित में से कौन सी यूरोपीय संघ की वैश्विक उपग्रह नेविगेशन प्रणाली है?
(a) BeiDou/ बीआईडोऊ (BeiDou)
(b) Galileo/ गैलीलियो
(c) Falcon/ फाल्कन
(d) GLONASS/ ग्लोनास
Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. Galileo is the global satellite navigation system of European Union. 

Q10. The Indian Ocean Rim Association (IORA) headquarters in _____________.  
हिंद महासागर रिम एसोसिएशन (IORA) का मुख्यालय में __________ है।
(a) Singapore/ सिंगापुर
(b) Zimbabwe/ जिम्बाब्वे
(c) Switzerland/ स्विट्ज़रलैंड
(d) Mauritius/ मॉरीशस
Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. The Indian Ocean Rim Association is an inter-governmental organisation which was established on 7 March 1997. IORA Headquarters in Ebene, Mauritius.