प्रिय पाठक, जीए अनुभाग को हलके में लिया जाता है लेकिन कट ऑफ अंक को पार करने के लिए आवश्यक स्कोर प्राप्त करने में महत्वपूर्ण भूमिका निभाता है। हम इसके लिए महत्वपूर्ण स्टेटिक जीके प्रदान कर रहे हैं, इससे आपको नियमित रूप से जीए अनुभाग में अच्छा स्कोर करने में मदद मिलेगी यदि आप नियमित रूप से सामान्य ज्ञान के महत्वपूर्ण प्रश्नों के बारे में sscadda वेबसाइट और adda247 ऐप पर प्रदान की गई सामग्री का पालन करें

Q1. Who declared as his ultimate aim the ‘wiping of every tear from every eye’?
किसने अपना अंतिम लक्ष्य 'हर आंख से हर आंसू पोंछने' के रूप में घोषित किया?
(a) Jawahar Lal Nehru/जवाहर लाल नेहरु
(b) Bal Gangadhar Tilak/बाल गंगाधर तिलक
(c) Sardar Patel/सरदार पटेल
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. In his famous speech 'Freedom at midnight', the first prime minister of the country, Jawaharlal Nehru mentioned, "The ambition of the greatest men of our generation has been to wipe every tear from every eye. That may be beyond us, but as long as there are tears and suffering, so long our work will not be over." 

Q2. Who was the first temporary chairman of the Constituent Assembly?
संविधान सभा का पहला अस्थायी अध्यक्ष कौन था?
(a) B R Ambedkar/ बी आर अम्बेडकर
(b) Jawahar Lal Nehru/ जवाहर लाल नेहरू
(c) Rajendra Prasad / राजेन्द्र प्रसाद
(d) Dr. Sachchidananda Sinha/ डॉ. सचिदानंद सिन्हा
Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. Dr. Sachchidananda Sinha was the first chairman (temporary) of Constituent Assembly. Later Dr. Rajendra Prasad was elected as the president

Q3. Churches and Convents of Goa were built by?
गोवा के चर्च और कॉन्वेंट्स का निर्माण किस के द्वारा किया गया था?
(a) British/ अंग्रेजों
(b) Dutch/ डच
(c) Portuguese/ पुर्तगाली
(d) Mughals/ मुगल
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Churches and Convents of Goa were built by Portuguese

Q4. The decision of Partition of Bengal was announced in 1905 by? 
बंगाल के विभाजन का निर्णय 1905 में किस के द्वारा घोषित किया गया था?
(a) Lord William Bentinck/ लॉर्ड विलियम बेंटिनक
(b) Lord Mountbatten/ लॉर्ड माउंटबेटन
(c) Warren Hastings / वॉरेन हेस्टिंग्स
(d) Lord Curzon/ लॉर्ड कर्ज़न
Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. The decision of the Partition of Bengal was announced on 19 July 1905 by the Viceroy of India, Lord Curzon. The partition took place on 16 October 1905 and separated the largely Muslim eastern areas from the largely Hindu western areas


Q5. Who was the first lady Governor of an Indian State?
भारतीय राज्य की पहली महिला गवर्नर कौन थी?
(a) Sucheta Kripalani/ सुचेता कृपलानी
(b) Padmaja Naidu/ पद्मजा नायडू
(c) Tarkeswari Sinha/ तर्केश्वरी सिन्हा
(d) Sarojini Naidu/ सरोजिनी नायडू
Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Sarojini Naidu was the first female to become the governor of an Indian state

Q6. The song “Vande Mataram” occurs in the book ______.
गीत "वंदे मातरम्" किस पुस्तक में आता है?
(a) Geetanjali/गीतांजलि
(b) Anandmath/आनंदमठ
(c) Indian People/ भारतीय लोग
(d) Poverty and UnBritish – Rule in India/ गरीबी और अनब्रिटिश - भारत में नियम
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Vande Mataram is a poem written by Bankim Chandra Chattopadhyay in 1870s, which he included in his 1881 novel Anandamath. The poem was composed into song by Rabindranath Tagore. The first political occasion when it was sung in 1896 session of the Indian National Congress

Q7. Who was the founder of the Theosophical Society?
थियोसोफिकल सोसाइटी के संस्थापक कौन थे?
(a) Justice Ranade/ न्यायमूर्ति रानडे
(b) Madam Blavatsky/ मैडम ब्लावाट्स्की
(c) Annie Besant/ एनी बेसेंट
(d) Bal Gangadhar Tilak/ बाल गंगाधर तिलक
Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. The Theosophical Society was officially formed on 17 November 1875 by Madame H P Blavatsky and Colonel H S Olcott in New York (USA)

Q8. Indian National Congress split for the first time in its session at –
इंडियन नेशनल कांग्रेस अपने सत्र के लिए पहली बार कहाँ विभाजित हुई-
(a) Allahabad/अल्लाहाबाद
(b) Calcutta/कलकत्ता
(c) Surat/सूरत
(d) Lahore/लाहौर
Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. The Indian National Congress (INC) which was established in 1885 was divided into two groups (in the year 1907) mainly by extremists and moderates at the Surat Session of the Congress

Q9. English education was introduced in India by –
भारत में अंग्रेजी शिक्षा किस के द्वारा शुरू की गई थी?
(a) Curzon/ कर्जन
(b) Macaulay/ मैकाले
(c) Dalhousie/ डलहौजी
(d) Bentick/ बेंटिक
Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. English education was introduced in India by Macaulay in 1835 as the name of Macaulay minute.

Q10. What was the chief objective of the ‘Wahabi movement’?
'वहाबी आंदोलन' का मुख्य उद्देश्य क्या था?
(a) Forge cordial relations with the British / अंग्रेजों के साथ सौहार्दपूर्ण संबंधों को फोर्ज करें
(b) Purify Islam/ इस्लाम को शुद्ध करना
(c) Improve the condition of women / महिलाओं की स्थिति में सुधार
(d) Adopt rational education/ तर्कसंगत शिक्षा को अपनाना
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. The chief objective of the 'Wahabi movement' was to purify Islam.

Q11. Who was the founder of Arya Samaj?
आर्य समाज के संस्थापक कौन थे?
(a) Acharya Narendra Dev / आचार्य नरेंद्र देव
(b) Dayanand Saraswati/ दयानंद सरस्वती
(c) Raja Ram Mohan Roy / राजा राम मोहन रॉय
(d) Acharya Vinoba Bhave/ आचार्य विनोबा भावे
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Arya Samaj is a reform movement of modern Hinduism, founded in 1875 by Dayananda Saraswati.

Q12. Which one of the following party was founded by Subhash Chandra Bose?
सुभाष चंद्र बोस द्वारा निम्नलिखित में से कौन सी पार्टी की स्थापना की गई थी?
(a) Abhinav Bharat/ अभिनव भारत
(b) Azad Hind Sena/ आजाद हिंद सेना
(c) Revolutionary Army/ क्रांतिकारी सेना
(d) Forward Bloc/ फॉरवर्ड ब्लॉक
Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. The All India Forward Bloc (AIFB) or Forward Bloc is a left-wing nationalist political party in India. It emerged as a faction within the Indian National Congress in 1939, led by Subhash Chandra Bose

Q13. One of the following was not associated with the Ghadar party?
निम्नलिखित में से कौन गदर पार्टी से नहीं जुड़ा था?
(a) Lala Hardayal /लाला हरदयाल
(b) Baba Gurdit Singh/बाबा गुरदित सिंह
(c) Mohammad Barkatullah /मोहम्मद बरकतुल्लाह
(d) Sohan Singh Bhakna/सोहन सिंह भकना
Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Ghadar Party was founded by Sohan Singh Bhakna and Lala Hardayal, Mohammad Barkatullah was one of the founders of the Ghadar Party in 1913 at San Francisco

Q14. During whose Viceroyalty, the capital of India was shifted from Calcutta to Delhi?
किसकी वाइसरायल्टी के दौरान, भारत की राजधानी को कलकत्ता से दिल्ली में स्थानांतरित कर दिया गया था?
(a) Lord Canning/ लॉर्ड कैनिंग
(b) Lord Hardinge/ लॉर्ड हार्डिंग
(c) Lord Lytton/ लॉर्ड लिट्टन
(d) Lord Clive/ लॉर्ड क्लाइव
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. The Capital of India was shifted from Calcutta to Delhi during Lord Hardinge tenure in 1911. George V, the King of England visited India to attend the Delhi durbar in 1911. 

Q15. Which of the following Act introduced separate electorates (communal representation) for Muslims?
निम्नलिखित में से कौन सा अधिनियम मुस्लिमों के लिए अलग मतदाताओं (सांप्रदायिक प्रतिनिधित्व) पेश किया?
(a) Indian Council Act 1892 / भारतीय परिषद अधिनियम 1892
(b) Indian Council Act 1909/ भारतीय परिषद अधिनियम 1909
(c) Government of India Act 1919 / भारत सरकार अधिनियम 1919
(d) Government of India Act of 1935/  भारत सरकार अधिनियम 1935
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Indian Council Act of 1909 also called Morley-Minto reform introduced a system of communal representation for Muslims by accepting the concept of ‘separate electorate’. Under this, the Muslim members were to be elected only by Muslim voters.