प्रिय पाठकों,एसएससी सीपीओ, सीजीएल और रेलवे परीक्षाएं ऑनलाइन मोड में आयोजित की जाएंगी. GK वर्ग को हमेशा इतना महत्वपूर्ण नहीं समझा जाता लेकिन सामन्य जागरूकता का भाग बहुत महत्वपूर्ण है और यह कट ऑफ के अंक पार करने में बहुत महत्वपूर्ण भूमिका निभाता है.हम आपको इसके लिए महत्वपूण GK प्रदान कर रहे है, और यदि आप नियमित रूप से sscadda वेबसाइट पर उपलब्ध कराई गई सामग्रियों का अध्ययन करते हैं और सामान्य ज्ञान के लिए adda247 ऐप की महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तरी हल करते हैं तो यह आपको सामन्य जागरूकता के भाग में अधिक अंक प्राप्त करने में सहायता करेगा.आपको सभी आगामी परीक्षाओं के लिए शुभकामनाएं.

Q1. Mukhtar Abbas Naqvi is an Indian politician who is currently the Union Minister for?
मुख्तार अब्बास नकवी एक भारतीय राजनेता हैं जो वर्तमान में किस विभाग में केंद्रीय मंत्री हैं?
(a) Women and Child Development/ महिला बाल विकास
(b) External Affairs/ विदेशी मामले
(c) Development of North Eastern Region/ उत्तर पूर्वी क्षेत्र का विकास
(d) Minister of Minority Affairs. / अल्पसंख्यक मामलों के मंत्री
Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. The Ministry of Minority Affairs was carved out of Ministry of Social Justice & Empowerment and created on 29th January 2006 to ensure a more focused approach towards issues relating to the notified minority communities namely Muslim, Christian, Budhist, Sikhs, Parsis and Jain. The mandate of the Ministry includes formulation of overall policy and planning, coordination, evaluation and review of the regulatory framework and development programmes for the benefit of the minority communities.


Q2. Peru is a country in South America that's home to a section of Amazon rainforest and Machu Picchu, an ancient Incan city set high in the Andes mountains. Capital of Peru is?
पेरू दक्षिण अमेरिका का एक देश है जो अमेज़ॅन वर्षावन और एंडीस पहाड़ों की ऊंचाईयों में एक प्राचीन इंकान शहर, माचू पिचू के एक वर्ग का घर है, जो प्राचीन इंकान शहर एंडीस पहाड़ों में ऊंचा है. पेरू की राजधानी है
(a) Havana/ हवाना
(b) Port Louis/ पोर्ट लुइस
(c) Damascus/ दमिश्क
(d) Lima / लीमा
Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. Peru officially the Republic of Peru is a country in western South America. It is bordered in the north by Ecuador and Colombia, in the east by Brazil, in the southeast by Bolivia, in the south by Chile, and in the west by the Pacific Ocean. Lima is the capital and the largest city of Peru.


Q3. Who is the first woman to be appointed as the chairman at the country's largest lender, State Bank of India?
देश के सबसे बड़े ऋणदाता, स्टेट बैंक ऑफ इंडिया में अध्यक्ष के रूप में नियुक्त होने वाली पहली महिला कौन है?
(a) Chanda Kochhar/ चंदा कोचर
(b) Shikha Sharma/ शिखा शर्मा
(c) Arundhati Bhattacharya/ अरुंधती भट्टाचार्य
(d) Usha Ananthasubramanian/ उषा अनंतसब्रमण्यम
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Arundhati Bhattacharya is an Indian banker and is the former Chairman of the State Bank of India. She is the first woman to be the Chairperson of State Bank of India. In 2016, she was listed as the 25th most powerful woman in the world by Forbes. She studied in S. X. S Bokaro.

Q4. Pulitzer prize is awarded for outstanding work in the field of
पुलित्जर पुरस्कार को किस के क्षेत्र में उत्कृष्ट कार्य के लिए सम्मानित किया जाता है
(a) Science and Technology/ विज्ञान और तकनीक
(b) Environmental Studies/ पर्यावरण अध्ययन
(c) Literature and Journalism/ साहित्य और पत्रकारिता
(d) International Understanding/ अंतर्राष्ट्रीय समझ
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. The Pulitzer Prize is an award for achievements in newspaper, magazine and online journalism, literature, and musical composition in the United States. It was established in 1917 by provisions in the will of American Joseph Pulitzer who had made his fortune as a newspaper publisher, and is administered by Columbia University in New York City.



Q5. Teachers Day is observed every year on  
शिक्षक दिवस हर वर्ष कब मनाया जाता है?
(a) 5th September/ 5 सितंबर
(b) 15th September/ 15 सितंबर
(c) 20th September/ 20 सितंबर
(d) 25th September/ 25 सितंबर
Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. The birth date of the second President of India, Dr. Sarvepalli Radhakrishnan, 5 September 1888, is celebrated as Teacher's Day since 1962. On this day, teachers and students report to school as usual but the usual activities and classes are replaced by activities of celebration, thanks and remembrance.


Q6. Who is current Road Transport and Highways Shipping Minister in Narendra Modi government? 
नरेंद्र मोदी सरकार में वर्तमान सड़क परिवहन और राजमार्ग शिपिंग मंत्री कौन है?
(a) Manohar Parrikar/ मनोहर पर्रिकर
(b) Kalraj Mishra/ कालराज मिश्रा
(c) Jagat Prakash Nadda/ जगत प्रकाश नड्डा
(d) Nitin Jairam Gadkari/ नितिन जयराम गडकरी
Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Nitin Jayram Gadkari is an Indian politician and the current Minister for Road Transport and Highways and Shipping. Gadkari earlier served as the President of the Bharatiya Janata Party from 2010-2013. He is also known for the works during his tenure as a Public Works Department Minister in the state of Maharashtra when he constructed a series of roads, highways and flyovers across the state including the Yashwantrao Chavan Mumbai–Pune Expressway.


Q7. Sasan Gir National Park is situated in which of the following Indian state? 
सासन गिर राष्ट्रीय उद्यान निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य में स्थित है?
(a) Assam/ असम
(b) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश/
(c) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(d) Gujarat/ गुजरात
Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Sasan Gir National Park is one of the most popular national parks in Gujarat for its thriving population of the Asiatic Lion. The rare species of animals found here are Asiatic Lions, Leopards, Sloth Bears, Jungle Cats, Spectacled Cobra and several rare species of birds are also found here.


Q8. Which city is served by Gaya Airport?
गया हवाई अड्डे द्वारा किस शहर में स्थित है? 
(a) Ahmedabad/ अहमदाबाद
(b) Bihar/ बिहार
(c) Bhopal/ भोपाल
(d) Bengaluru/ बेंगलुरु
Show Answer
S8.  Ans.(b)
Sol. Gaya Airport, also known as Bodhgaya Airport, is a public airport serving Gaya, Bihar, India. This airport is 5 kilometres away from the temple city of Bodhgaya which is Gautama Buddha's place of enlightenment.


Q9. Name of the parliament of Denmark is......
डेनमार्क की संसद का क्या नाम है?
(a) Shora/शोरा
(b) Tsogdu/त्सोग्दु
(c) Narodno Subranie/नारोद्नो सुब्रनिए
(d) Folketing/फोल्केटिंग
Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. The Folketing  also known as the Danish Parliament in English, is the unicameral national parliament (legislature) of the Kingdom of Denmark.


Q10. Kakrapar Atomic Power Station is in which of the following Indian state ? 
काकरपुर परमाणु ऊर्जा स्टेशन निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य में में स्थित है?
(a) Odisha/ ओडिशा
(b) Rajasthan/ राजस्थान
(c) Kerela/ केरल
(d) Gujarat/ गुजरात
Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. Kakrapar Atomic Power Station is a nuclear power station in India, which lies in the proximity of the city of Vyara in the state of Gujarat. In January 2003, CANDU Owners Group (COG) declared KAPS as the best performing pressurised heavy water reactor. 



Q11. Keoladeo Bird Sanctuary / Bharatpur National Park is situated in which of the following Indian state? 
केवलादेओ पक्षी अभयारण्य / भरतपुर राष्ट्रीय उद्यान निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य में स्थित है
(a) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(b) Rajasthan/ राजस्थान
(c) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(d) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
Show Answer
S11.Ans.(b)
Sol. Formerly known as Bharatpur Bird Sanctuary, the Avifauna sanctuary is located in Rajasthan. Keoladeo Ghana Bird Sanctuary (or Bharatpur National Park) was created around 250 years ago and was named after a Shiva temple located within the forest by the Rajput King Maharaja Suraj Mal. Keoladeo Ghana Bird Sanctuary was announced as a bird sanctuary in 1971 and is famous for housing over 230 species of birds.

Q12. Yeldari Dam is in which of the following state? 
येल्दारी बांध निम्नलिखित में से किस राज्य में स्थित है
(a) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(b) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश
(c) Bihar/ बिहार
(d) Maharashtra/ महाराष्ट्र
Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. Yeldari Dam, is an earthfill dam on Purna river near Yeldari in Jintur taluka of Parbhani district in the state of Maharashtra in India. It is the second largest dam in Marathwada region.




Q13. Who is current Information & Broadcasting Minister in Narendra Modi government? 
नरेंद्र मोदी सरकार में वर्तमान सूचना एवं प्रसारण मंत्री कौन है?
(a) Smriti Zubin Irani/ स्मृति जुबिन ईरानी
(b) Kalraj Mishra/ कालराज मिश्रा
(c) Jagat Prakash Nadda/ जगत प्रकाश नड्डा
(d) Col. Rajyavardhan Singh Rathore/ कर्नल राज्यवर्धन सिंह राठौर
Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Col Rathore was elected to 16th Lok Sabha from Jaipur (Rural) and sworn in as the Minister of State for Information and Broadcasting in November 2014. In September 2017, he was given additional charge of Minister of State (I/C) for Youth Affair and Sports . In May 2018 , he became Minister of State (I/C) for Information & Broadcasting.


Q14. Capital of Antigua and Barbuda is? 
एंटीगुआ और बारबूडा की राजधानी क्या है?
(a) Nassau/ नासाउ
(b) Vienna/ वियना
(c) Saint John's/ सेंट जॉन्स
(d) Yerevan/ येरेवान
Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. Antigua and Barbuda is a twin-island country in the Americas, lying between the Caribbean Sea and the Atlantic Ocean. It consists of two major inhabited islands, Antigua and Barbuda. St. John's is the capital and largest city of Antigua and Barbuda.


Q15. Ranthambore National Park is situated in which of the following Indian state? 
रणथंभौर राष्ट्रीय उद्यान निम्नलिखित भारतीय राज्यों में स्थित है
(a) Assam/असम
(b) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(c) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(d) Rajasthan/ राजस्थान
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. Considered to be one of the best spots to view the Bengal Tiger, Ranthambore National Park is located in Rajasthan and lies between the confluence of the Banas and the Chambal River. The protected forests are also famous for their large banyan trees and is enshrines a Medieval fort. Tiger, Hyena, Sloth Bear and Chital etc. are some of the rare species found here.