SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven't been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 


Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Miscellaneous Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.





Directions (1-5): The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph. 



Q1. A frequent traveller between
X- headquarters upon hearing of the tragedy that has struck
Y- Gujarat and Chengannur, the bishop was returning to his
Z- the state following the devastating monsoon rains that began on May 29
ZXY
ZYX
XZY
YXZ
Solution:
‘YXZ’ is the correct sequence.

Q2. Uneven distribution
X- of unsuitable station or other personal reasons, as well as corruption in
Y- the transfer process, all have solution in a transparent policy
Z- of teachers, inconvenience caused to them because
XYZ
XZY
ZXY
ZYX
Solution:
‘ZXY’ is the correct sequence.

Q3. Known for his
X- proponent of improving ties with Pakistan and was among those who held peace rallies with candles
Y- curbs on the freedom of speech, Nayar was also a great
Z- role during the 1975-77 Emergency era when there were
XYZ
ZYX
XZY
YZX
Solution:
‘ZYX’ is the correct sequence.

Q4. Once these are passed
X- to moneylenders in cases where the interest paid
Y- by farmers/farm labourers on the loan availed is equal to the principal amount
Z- by the House, loans will be deemed as ‘already paid’
XZY
YXZ
YZX
ZXY
Solution:
‘ZXY’ is the correct sequence.

Q5. The education reforms
X- the number of educators available for rural and urban areas
Y- committees have also harped on
Z- the importance of correcting the huge difference in
ZYX
XYZ
YXZ
YZX
Solution:
‘YZX’ is the correct sequence.

Directions (6-10): In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of alternative given. 


All the political parties of India appear lost in the (vi)______ exercise of fighting elections. There is nothing (vii)_______ about a (viii)_______for votes in a democracy as India is and must (ix)_______. But democracies defeat themselves when they are (x)_______ with the form of politics and must forget its contempt.




Q6. All the political parties of India appear lost in the ______ exercise
physical
barren
dreary
bleak
Solution:
Physical (adjective): real things that can be touched and seen, rather than ideas or spoken words; substantial. Barren (adjective): not creating or producing anything new. Dreary (adjective): depressingly dull and bleak or repetitive. Bleak (adjective): not hopeful or encouraging. Although all options may seem fit for the blank in terms of negative expression, sense and similar parts of speech but the missing term is associated with noun ‘exercise’ which means an activity carried out for a specific purpose and adjective ‘physical’ justifies the combination most appropriately. Hence option A fits in the context.

Q7. There is nothing _________ about
improbable
impractical
incongruous
improper
Solution:
Improbable (adjective): not likely to be true or to happen. Impractical (adjective): not sensible or realistic. Incongruous (adjective): not in harmony or keeping with the surroundings or other aspects of something. Improper (adjective): not in accordance with accepted standards. Option D is the correct choice as subsequent part of the sentence connected with the connector ‘but’ implies the justified usage of positive expression before the connector ‘but’ and another part is self- denomination of unpleasant situation. Moreover, the usage of conjunction ‘but’ makes the option D an apt choice.

Q8. a _________for votes in a democracy as India is
worry
care
contradiction
concern
Solution:
Concern(noun): attention to or concern for something; a matter of consideration. Hence option D fits in the context.

Q9. and must _______. But democracies defeat themselves
stayed
defy
remain
abided
Solution:
Defy (verb): openly resist or refuse to obey. Remain(verb): continue to exist. Option C justifies the meaning of the sentence and bring it in harmony. Also, modal + V1 ( must + V1) will be used. Hence option C fits in the context.

Q10. when they are _______ with the form of politics and must forget its contempt.
overwhelmed
obsessed
worried
negotiated
Solution:
Obsessed (verb): preoccupy or fill the mind of (someone) continually and to a troubling extent. Hence option B fits in the context.

Directions (11-15): A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 


Modern civilization is completely dependent on energy, which has therefore to be abundant and also economical. About 85% of the world's energy is supplied by oil, coal and natural gas while nuclear, hydro, wind and solar power and biomass supply the rest. Coal, nuclear and hydro are used primarily to generate electricity while natural gas is widely used for heating. Biomass is used both for heating and cooking. The wind and solar power is the future's hope as they are sustainable energy sources. Oil powers almost all machines that move and that makes oil uniquely versatile. Oil powered airplanes carry 500 people across the widest oceans at nearly the speed of sound. Oil powered machines produce and transport food. Oil powered machines are ubiquitous. Clearly, we live in the age of oil but it is drawing to a close. According to data available if oil production remains constant until it's gone, there is enough to last 42 years. Oil wells will produce less as they become depleted, which will make it impossible to keep production constant. Similarly natural gas and coal will last another 61 years and 133 years respectively. Naturally, as they become scarce, they become expensive, leading to a worldwide energy crisis. If we are to survive on this planet, we have to make a transition to sustainable energy sources. The transition may be willy-nilly or planned - the choice is ours.


The dawning era of limited and expensive energy will be very difficult for everyone on earth but will be even more difficult if it is not anticipated. It is of utmost importance that the public and policymakers understand the global energy crisis and act in tandem to ensure that the species 'homo sapiens' does not become extinct.

Q11. The theme of the passage is
Changing Lives
Looming Energy Crisis
Energy Resources
Power in Today's world

Q12. Biomass is an energy source used in
transportation
industry
homes
offices

Q13. The synonym for Ubiquitous is
Omnipotent
Omnifarious
Omniscient
Omnipresent

Q14. The energy sources of the future are
nuclear and hydro power
coal and natural gas
wind and solar power
oil and biomass

Q15. The survival of mankind will depend on
maximum use of available energy resources
transition to sustainable energy resources
regulation placed on energy consumers
keeping the level of energy production constant

                                                                
You may also like to read: