प्रिय पाठक, SSC CHSL परीक्षा और रेलवे परीक्षा दोनों ऑनलाइन मोड में आयोजित की जाएगी। जीए अनुभाग को हलके में लिया जाता है लेकिन कट ऑफ अंक को पार करने के लिए आवश्यक स्कोर प्राप्त करने में महत्वपूर्ण भूमिका निभाता है। हम इसके लिए महत्वपूर्ण स्टेटिक जीके प्रदान कर रहे हैं, इससे आपको नियमित रूप से जीए अनुभाग में अच्छा स्कोर करने में मदद मिलेगी यदि आप नियमित रूप से सामान्य ज्ञान के महत्वपूर्ण प्रश्नों के बारे में sscadda वेबसाइट और adda247 ऐप पर प्रदान की गई सामग्री का पालन करें.

Q1. Who has won Ballon d’Or 2018?
बैलन डीओआर 2018 किसने जीता है?
(a) Mohamed Salah/ मोहम्मद सालाह
(b) Neymar/ नेय्मर्
(c) Cristiano Ronaldo/ क्रिस्टियानो रोनाल्डो
(d) Luka Modric/ लूका मोड्रिक
Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Real Madrid and Croatia midfielder Luka Modric won Ballon d’Or 2018 in Paris.

Q2. Who has been appointed as new Finance Secretary?
नए वित्त सचिव के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
(a) Hasmukh Adhia/ हसमुख अधिया
(b) Girish Chandra Chaturvedi / गिरीश चंद्र चतुर्वेदी
(c) Ajay Narayan Jha/ अजय नारायण झा
(d) Bhaskar Khulbe/ भास्कर खुल्बे
Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Ajay Narayan Jha, the Secretary of Department of Expenditure, has been appointed as new Finance Secretary to succeed Hasmukh Adhia who retired on November 30.


Q3. In India, 4th December is celebrated as ________.
भारत में, 4 दिसंबर को ________ के रूप में मनाया जाता है।
(a) Airforce day/ भारतीय वायुसेना दिवस
(b) Coast Guard day/ तट रक्षक दिवस
(c) Army day/ सेना दिवस
(d) Navy day/ नौसेना दिवस
Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Navy Day is being celebrated in India on 4th December. The day is celebrated in honour of the maritime force’s role during the war with Pakistan in 1971 when Indian warships attacked Karachi port and successfully hurt Pakistani operations in the western coast.

Q4. The Centre and Asian Development Bank (ADB) have signed an 85 million dollar loan to improve skill development eco-system in which of the following state?
केंद्र और एशियाई विकास बैंक (ADB) ने निम्नलिखित में से किस राज्यों में कौशल विकास पर्यावरण प्रणाली को बेहतर बनाने के लिए 85 मिलियन डॉलर के ऋण पर हस्ताक्षर किए हैं?
(a) Odisha/ ओडिशा
(b) Kerala/ केरल
(c) Rajasthan/ राजस्थान
(d) Haryana/ हरियाणा
Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. The Centre and Asian Development Bank (ADB) have signed an 85 million dollar loan to improve skill development eco-system in Odisha.

Q5. _______has announced its decision to leave the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) from January 2019. 
_______ ने जनवरी 2019 से पेट्रोलियम निर्यात करने वाले देशों (ओपेक) के संगठन को छोड़ने के अपने फैसले की घोषणा की।
(a) Kuwait/ कुवैत
(b) Congo/ कांगो
(c) Qatar / कतर
(d) Ecuador/ ईक्वाडोर
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Qatar has announced its decision to leave the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) from January 2019 and focus more on the production of natural gas.

Q6. The European Central Bank has launched a new system aimed at letting banks settle payments instantly across Europe. Name the system.
यूरोपीय सेंट्रल बैंक ने यूरोप भर में बैंकों को तत्काल भुगतान करने की अनुमति देने के उद्देश्य से एक नई प्रणाली लॉन्च की है। प्रणाली का नाम बताइए।
(a) SWIFT
(b) TIPS
(c) NEFT
(d) MPIJ
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. The European Central Bank launched a new system aimed at letting banks settle payments instantly across Europe, helping them to compete with PayPal and other global tech giants. The ECB’s TARGET Instant Payment Settlement (TIPS) system will let people and companies in Europe transfer euros to each other within seconds.

Q7. Who among the following has become the first Indian to be elected one of seven members of the Judges Committee of the International Shooting Sports Federation (ISSF)?
अंतर्राष्ट्रीय शूटिंग स्पोर्ट्स फेडरेशन (आईएसएसएफ) की न्यायाधीश समिति के सात सदस्यों में से एक चुने जाने वाले पहले व्यक्ति कौन हैं?
(a) Pawan Kumar Birla/ पवन कुमार बिरला
(b) Ravinder Singh/ रविंदर सिंह
(c) Abhinav Bindra/ अभिनव बिंद्रा
(d) Pawan Singh/ पवन सिंह
Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Pawan Singh has become the first Indian to be elected one of seven member’s of the Judges Committee of the International Shooting Sports Federation (ISSF).


Q8. The web platform PAiSA has been designed and developed by which of the following banks?
वेब प्लेटफार्म PAiSA को निम्नलिखित बैंकों द्वारा डिजाइन और विकसित किया गया है?
(a) Allahabad Bank/ इलाहाबाद बैंक
(b) UCO Bank/ यूको बैंक
(c) ICICI/ आईसीआईसीआई
(d) HDFC/ एचडीएफसी
Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. The PAiSA - Portal for Affordable Credit and Interest Subvention Access web platform has been designed and developed by Allahabad Bank which is the Nodal bank.


Q9. Who won Tata Motors Senior Women’s National Wrestling Championship in 62 kg category?
62 किलो वर्ग में टाटा मोटर्स की वरिष्ठ महिला राष्ट्रीय कुश्ती चैम्पियनशिप किसने जीती?
(a) Vinesh Phogat/ विनेश फोगट
(b) Sakshi Malik/ साक्षी मलिक
(c) Babita Kumari/ बबिता कुमारी
(d) Geeta Kumari/ गीता कुमारी
Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. Indian star wrestlers Vinesh Phogat and Sakshi Malik successfully emerged champions in the 57 kg and 62 kg title respectively in the Tata Motors Senior Women’s National Championship.  Sakshi put up a confident show to win the title in the 62 kg without losing a single point.



Q10.  Mobile app ‘112 India’ and will have a special women safety feature '_______' to get immediate assistance from police and volunteers.
मोबाइल ऐप '112 इंडिया' और पुलिस और स्वयंसेवकों से तत्काल सहायता प्राप्त करने के लिए एक विशेष महिला सुरक्षा सुविधा '_______' होगी।
(a) URGENCY
(b) CRY
(c) HELPME
(d) SHOUT
Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. Home Minister Rajnath Singh announced a pan-India single-number emergency mobile app ‘112 India’ and stated that it will have a special women safety feature ‘SHOUT’ to get immediate assistance from police and volunteers. It is connected to the Emergency Response Support System (ERSS).