प्रिय पाठक, SSC CHSL परीक्षा और रेलवे परीक्षा दोनों ऑनलाइन मोड में आयोजित की जाएगी। जीए अनुभाग को हलके में लिया जाता है लेकिन कट ऑफ अंक को पार करने के लिए आवश्यक स्कोर प्राप्त करने में महत्वपूर्ण भूमिका निभाता है। हम इसके लिए महत्वपूर्ण स्टेटिक जीके प्रदान कर रहे हैं, इससे आपको नियमित रूप से जीए अनुभाग में अच्छा स्कोर करने में मदद मिलेगी यदि आप नियमित रूप से सामान्य ज्ञान के महत्वपूर्ण प्रश्नों के बारे में sscadda वेबसाइट और adda247 ऐप पर प्रदान की गई सामग्री का पालन करें.

Q1. ________ became the first state in the Northeast to launch a pan-India single-number (112) emergency mobile application.
________ एक अखिल भारतीय एकल नंबर (112) आपातकालीन मोबाइल एप्लिकेशन लॉन्च करने के लिए पूर्वोत्तर में पहला राज्य बन गया।
(a) Tripura/ त्रिपुरा
(b) Manipur/ मणिपुर
(c) Nagaland/ नागालैंड
(d) Sikkim/ सिक्किम
Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Nagaland became the first state in the Northeast and second in the country, after Himachal Pradesh, to launch a pan-India single-number (112) emergency mobile application which will have a special women safety feature for immediate assistance from police and volunteers.

Q2. The Economic Development Board (EDB), the investment promotion arm of the Kingdom of Bahrain signed an MoU with the ______ Government to provide a framework for Co-operation between the two authorities to promote FinTech in their respective markets.
आर्थिक विकास बोर्ड (EDB), बहरीन साम्राज्य की निवेश पदोन्नति शाखा ने ______ सरकार के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए ताकि दोनों अधिकारियों के बीच सहयोग के लिए एक ढांचा प्रदान किया जा सके ताकि वे अपने संबंधित बाजारों में फिनटेक को बढ़ावा दे सकें।
(a) Karnataka/ कर्नाटक
(b) Maharashtra / महाराष्ट्र
(c) Goa/ गोवा
(d) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. The Economic Development Board (EDB), the investment promotion arm of the Kingdom of Bahrain signed an MoU with the Maharashtra Government to provide a framework for Co-operation between the two authorities to promote FinTech in their respective markets.


Q3. India and _______have signed an agreement on Currency Swap in a Joint Commission Meeting for Economic and Technical Cooperation.
भारत और _______ ने आर्थिक और तकनीकी सहयोग के लिए संयुक्त आयोग की बैठक में मुद्रा स्वैप पर एक समझौते पर हस्ताक्षर किए।
(a) China/ चीन
(b) Iran/ ईरान
(c) Qatar/ कतर
(d) UAE/ संयुक्त अरब अमीरात
Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. India and UAE have signed an agreement on Currency Swap. The two countries also signed a Memorandum of Understanding for Development Cooperation in Africa. The documents were signed after the 12th session of India-UAE Joint Commission Meeting for Economic and Technical Cooperation.

Q4. World Soil Day is celebrated annually on _______.
विश्व मृदा दिवस प्रत्येक वर्ष _______ को मनाया जाता है।
(a) 5 December / दिसंबर
(b) 1 December / दिसंबर
(c) 2 December / दिसंबर
(d) 6 December / दिसंबर
Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. World Soil Day is celebrated annually on the 5th of December at the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) headquarters in Rome, the regional offices and through national and local events. #StopSoilPollution is the objective of this World Soil Day on 5 December and throughout the year.

Q5.  The book titled ‘Blue Waters Ahoy!’ has been authored by_______?
‘Blue Waters Ahoy!' नामक पुस्तक को_______ द्वारा लिखा गया है?
(a) Devendra Kumar Joshi/ देवेंद्र कुमार जोशी
(b) Sunil Lanba/ सुनील लंबा
(c) G D Aggarwal/ जी डी अग्रवाल
(d) Anup Singh/ अनुप सिंह
Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Admiral Sunil Lanba, Chief of the Naval Staff, released a book titled ‘Blue Waters Ahoy!’ – chronicling the Indian Navy’s History from 2001-10. The book has been authored by Vice Admiral Anup Singh, who retired as the Flag Officer Commanding-in-Chief of Eastern Naval Command in 2011.

Q6. What is the name of India’s heaviest, largest and most powerful satellite which was successfully launched recently?
भारत का सबसे भारी, सबसे बड़ा और सबसे शक्तिशाली उपग्रह का नाम क्या है जिसे हाल ही में सफलतापूर्वक लॉन्च किया गया था?
(a) PSLV-10
(b) GSAT-11
(c) GSAT-3E
(d) HULK-1A
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. India’s heaviest, largest and most powerful satellite GSAT-11 was successfully launched by an Arianespace rocket from the French Guiana.

Q7. Which of the following sportsperson has recently announced his retirement?
निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने हाल ही में अपनी सेवानिवृत्ति की घोषणा की है?
(a) Abhinav Bindra/ अभिनव बिंद्रा
(b) Michael Phelps/ माइकल फेल्प्स
(c) Ajit Agarkar/ अजीत आगरकर
(d) Gautam Gambhir / गौतम गंभीर
Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Gautam Gambhir has announced his retirement from all forms of Cricket. The 37-year-old announced his retirement on social media. A 12-year international career fetched over 10,000 runs for the country; 4,154 in 58 Tests, 5,238 in 147 ODIs and 932 in 37 T20Is.


Q8. The two-day conference on the partnership between European Union and India for Cultural Heritage Conservation held in ________.
सांस्कृतिक विरासत संरक्षण के लिए यूरोपीय संघ और भारत के बीच साझेदारी पर दो दिवसीय सम्मेलन________ में आयोजित हुआ।
(a) New Delhi/ नई दिल्ली
(b) Mumbai/ मुंबई
(c) Paris/ पेरिस
(d) London/ लंदन
Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. The two-day conference on the partnership between European Union and India for Cultural Heritage Conservation, commenced in New Delhi. Over 30 leading experts deliberated on issues being faced in cultural heritage conservation and exploring innovative solutions to tackle challenges of climate change and urbanisation.


Q9.  The subject of discussions in India Water Impact Summit 2018 was________.
भारत में जल प्रभाव शिखर सम्मेलन 2018 में चर्चा का विषय था।
(a) Ganga Yamuna River Development and Rejuvenation / गंगा यमुना नदी विकास और कायाकल्प
(b) Increasing the Purity of the Ganga water/ गंगा पानी की शुद्धता में वृद्धि
(c) Increasing the Level of Under-Ground Water/ अंडर ग्राउंड वॉटर के स्तर में वृद्धि
(d) Rejuvenation of the Ganga River Basin/ गंगा नदी बेसिन का कायाकल्प
Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Shri Nitin Gadkari has inaugurated India Water Impact Summit 2018, being jointly organized by the National Mission for Clean Ganga (NMCG) and the Centre for Ganga River Basin Management and Studies (cGanga) in New Delhi. The discussions this year was on rejuvenation of the Ganga River Basin.



Q10. Ministry of Railways’ National Rail Museum (NRM) and ________________ join hands together to provide an amazing combo offer to Delhi NCR tourists.
रेलवे मंत्रालय के नेशनल रेल संग्रहालय (NRM) और _________ ने दिल्ली एनसीआर के पर्यटकों को एक अद्भुत कॉम्बो प्रस्ताव प्रदान करने के लिए एक हाथ मिलाये है
(a) National Zoological Park, New Delhi/ नेशनल जूलॉजिकल पार्क, नई दिल्ली
(b) Madame Tussauds Wax Museum/ मैडम तुसाद मोम संग्रहालय
(c) International Rail Museum/ अंतर्राष्ट्रीय रेल संग्रहालय
(d) Delhi Metro Corporation Limited/ दिल्ली मेट्रो निगम लिमिटेड
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Ministry of Railways’ National Rail Museum (NRM) and Madame Tussauds Wax Museum join hands together to provide an amazing combo offer to Delhi NCR tourists. As a part of the collaboration, a special discount of 35% on ticket prices will be offered to NRM visitors when they visit the Madame Tussauds Museum. Similarly, Madame Tussauds Wax Museum visitors will be getting an attractive discount of 30% on combo packages of NRM.