प्रिय पाठकों, जीए अनुभाग को हलके में लिया जाता है लेकिन कट ऑफ अंक को पार करने के लिए आवश्यक स्कोर प्राप्त करने में महत्वपूर्ण भूमिका निभाता है। हम इसके लिए महत्वपूर्ण स्टेटिक जीके प्रदान कर रहे हैं, इससे आपको नियमित रूप से जीए अनुभाग में अच्छा स्कोर करने में मदद मिलेगी यदि आप नियमित रूप से सामान्य ज्ञान के महत्वपूर्ण प्रश्नों के बारे में sscadda वेबसाइट और adda247 ऐप पर प्रदान की गई सामग्री का पालन करें.




Q1. How many types of emergency are there in the Indian constitution- भारीतय संविधान में कितनी आपातकालीन स्थिति होते है?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Solution:
The President can declare three types of emergencies: National emergency. State emergency. Financial emergency.

Q2. Which of the following Article of the constitution is related to an Emergency declaration in India on account of war or external aggression? संविधान का निम्नलिखित अनुच्छेद युद्ध या बाहरी आक्रामकता के कारण भारत में आपातकालीन घोषणा से संबंधित है?
(a) Article 356 / अनुच्छेद
(b) Article 352/ अनुच्छेद
(c) Article 353 / अनुच्छेद
(d) Article 354/ अनुच्छेद
Solution:
The power conferred on the President by Article 352 shall include the power to issue different Proclamations on different grounds, being war or external aggression or armed rebellion or imminent danger of war or external aggression or armed rebellion, whether or not here is a Proclamation already issued by the President under clause (l) and such Proclamation is in operation

Q3. According to the Indian Constitution, who has the power to declare emergency? भारतीय संविधान के अनुसार, किस के पास आपातकाल घोषित करने की शक्ति है?
(a) Prime Minister /प्रधान मंत्री
(b) President/ राष्ट्र-पति
(c) Chief Justice / मुख्य न्यायाधीश
(d) Parliament/ संसद
Solution:
The President of India can declare an emergency only on the basis of a written request by the Cabinet headed by the Prime Minister.

Q4. The proclamation of emergency must be approved by both the houses of parliament within _____ after the proclamation. आपातकाल की घोषणा के बाद इस घोषणा को संसद द्वारा _____ के भीतर अनुमोदित किया जाना चाहिए।
(a) 1 year /एक वर्ष
(b) 6 months/छ: महीने
(c) 3 months /तीन महीने
(d) one month/एक महीने
Solution:
The proclamation of emergency made under article 352 may be subjected to the judicial review and its constitutionally can be questioned in a court of law on the grounds of mala fide. The proclamation made must be approved by both the houses of parliament within one month after the proclamation.

Q5. Which of the following is correct set of Articles that deal with 'Emergency Provision' in Indian constitution? इनमें से कौन सा अनुच्छेद भारतीय संविधान में 'आपातकालीन प्रावधान' से सम्बंधित अनुच्छेद का सही सेट है?
(a) Articles 32 and 226/ अनुच्छेद 32 और 226
(b) Articles 350 and 351/ अनुच्छेद 350 और 351
(c) Articles 352, 356 and 360/ अनुच्छेद 352, 356 और 360
(d) Articles 335, 336 and 337/ अनुच्छेद 335, 336 और 337
Solution:
As per the articles 352, 356 and 360 in the Constitution of India, President of India have been given extraordinary power to declare an emergency to meet any threat to the country. Those powers to President of India in Constitution are called emergency provisions.

Q6. The President of India can issue a proclamation of National Emergency only on the written recommendation of भारत का राष्ट्रपति केवल किस की लिखित सिफारिश पर राष्ट्रीय आपातकाल की घोषणा जारी कर सकते हैं?
(a) The Prime Minister/प्रधान मंत्री
(b) The Cabinet consisting of only Cabinet Ministers of the Union/ मंत्रिमंडल जिसमें केवल संघ के केवल कैबिनेट मंत्री है
(c) The Council of Ministers of the Union/ संघ के मंत्रियों की परिषद
(d) Parliament/संसद
Solution:
The President of India can declare an emergency only on the basis of a written request by the Cabinet headed by the Prime Minister.

Q7. Under which Article of Indian constitution Financial Emergency can be declared? भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद के तहत वित्तीय आपातकाल घोषित किया जा सकता है?
(a) Article-360 / अनुच्छेद
(b) Article 361/ अनुच्छेद
(c) Article 370 / अनुच्छेद
(d) Article 371/ अनुच्छेद
Solution:
Financial Emergency Under Article 360. If the President is satisfied that there is an economic situation in which the financial stability or credit of India is threatened, he or she can declare financial emergency. Such an emergency must be approved by the Parliament within two months.

Q8. Article 368 of the Indian Constitution deals with भारतीय संविधान का अनुच्छेद 368 किस से संबंधित है?
(a) Amending Procedure/ संशोधन प्रक्रिया
(b) Right to primary Education/ प्राथमिक शिक्षा का अधिकार
(c) Right to Information/ सूचना का अधिकार
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Solution:
Part-xx Article 368 (1) of the Constitution of India grants constituent power to make formal amendments and empowers Parliament to amend the Constitution by way of addition, variation or repeal of any provision according to the procedure laid down therein, which is different from the procedure for ordinary legislation.

Q9. Which type of emergency has not been declared so far in India? भारत में अब तक किस प्रकार का आपातकाल घोषित नहीं किया है?
(a) Internal emergency caused due to internal disturbances/ आंतरिक परेशानी के कारण आंतरिक आपातकाल
(b) Financial Emergency/ वित्तीय आपातकाल
(c) State emergency, caused due to failure of constitutional machinery in the state/ राज्य में संवैधानिक मशीनरी की विफलता के कारण, राज्य आपातकाल
(d) External emergency caused due to external threat/ बाहरी खतरे के कारण बाहरी आपातकाल
Solution:
Financial Emergency Under Article 360.

Q10. As per the procedure laid out by article 368 for amendment of the Constitution, an amendment can be initiated- संविधान में संशोधन के लिए अनुच्छेद 368 द्वारा निर्धारित प्रक्रिया के अनुसार, एक संशोधन कब शुरू किया जा सकता है?
(a) By introduction by the President of India./ भारत के राष्ट्रपति द्वारा
(b) By introduction of a Bill in Rajya Sabha./ राज्यसभा में एक बिल प्रस्तुत करके
(c) By the Governors of States./ राज्यों के गवर्नर द्वारा
(d) By the introduction of a bill in either House of Parliament. / संसद के किसी भी सदन में बिल प्रस्तुत कर के
Solution:
As per the procedure laid out by article 368 for amendment of the Constitution, an amendment can be initiated only by the introduction of a Bill in either House of Parliament.

Q11. In which year the first Amendment to the Constitution was held? संविधान में पहला संशोधन किस वर्ष में किया गया था?
(a) 1951
(b) 1950
(c) 1949
(d) 1952
Solution:
The formal title of the amendment is the Constitution (First Amendment) Act, 1951. It was moved by the then Prime Minister of India, Jawaharlal Nehru, on 10 May 1951 and enacted by Parliament on 18 June 1951.

Q12. The term “Mini constitution” is related to which of the following? "लघु संविधान" शब्द निम्नलिखित में से किस से संबंधित है?
(a) 7th Constitutional Amendment Act 1956/7 वें संवैधानिक संशोधन अधिनियम 1956
(b) 24th Constitutional Amendment Act 1971/24 वें संवैधानिक संशोधन अधिनियम 1971
(c) 42nd Constitutional Amendment Act 1976/42 वें संवैधानिक संशोधन अधिनियम 1976
(d) 44th Constitutional Amendment Act 1978/44 वें संवैधानिक संशोधन अधिनियम 1978
Solution:
The 42nd amendment to Constitution of India, officially known as The Constitution (Forty-second amendment) Act, 1976, was enacted during the Emergency (25 June 1975 – 21 March 1977) by the Indian National Congress government headed by Indira Gandhi.

Q13. Which of the following amendment act is related to goods and services tax (GST)? निम्नलिखित में से कौन सा संशोधन अधिनियम वस्तु एवं सेवा कर (GST) से संबंधित है?
(a) 93th/ वें
(b) 118th/ वें
(c) 250th/ वें
(d) 101st/ वें
Solution:
101 Amendment of the Constitution of India. Indirect Tax Goods and Services Tax (GST), Taxpayers. The Constitution (One Hundred and First Amendment) Act, 2016.

Q14. Which Constitutional Amendment Bill lowered the voting age from 21 to 18 years? किस संवैधानिक संशोधन बिल में मतदान की आयु 21 से घटा कर 18 वर्ष कर दी गयी थी?
(a) 42nd / वें
(b) 44th/ वें
(c) 61st / वें
(d) 73rd/ वें
Solution:
The Sixty-first Amendment' of the Constitution of India, officially known as The Constitution (Sixty-first Amendment) Act, 1988, lowered the voting age of elections to the Lok Sabha Legislative Assemblies of States from 21 years to 18 years.

Q15. Which among the following can be amended only by Special Majority of Parliament and Consent of States in India? निम्नलिखित में से कौन सा केवल भारत में संसद की विशेष बहुमत और राज्यों की सहमति से संशोधित किया जा सकता है?
(a) Admission of New State/ नए राज्य की स्थापना
(b) Salaries and allowances of Member of Parliament/ संसद सदस्य के वेतन और भत्ते
(c) Allowances of the President/ राष्ट्रपति के भत्ते
(d) Amendment in article 368/ अनुच्छेद 368 में संशोधन
Solution:
Those provisions of the Constitution which are related to the federal structure of the polity can be amended by a special majority of the Parliament and also with the consent of half of the state legislatures by a simple majority.

               
You may also like to read: