Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1. A bird sitting on a high tension electric wire does not get electrocuted, because
एक हाईटेंशन बिजली के तार पर बैठे पक्षी को करंट नहीं लगता है, क्योंकि
(a) it has high resistance/ यह उच्च प्रतिरोध है
(b) the body is earthed /शरीर भूसम्पर्कित है
(c) there feet are not good conductors of electricity / उनके पैर बिजली के सुचालक नहीं हैं
(d) its feet are good insulators / उनके पैर ऊष्मारोधी हैं
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Electricity flows along the path of least resistance. Birds don't get shocked when they sit on electrical wires because they are not good conductors of electricity. Their cells and tissues do not offer electrons an easier route than the copper wire they're already traveling along.

Q2. Which of the following is arranged in order of decreasing conductivity?
निम्नलिखित में से कौन सा घटती चालकता के क्रम में व्यवस्थित किया गया है?
(a) Copper, aluminium, steel, silver/ कॉपर, एल्यूमीनियम, स्टील, चांदी
(b) Aluminium, silver, copper, steel/ एल्यूमीनियम, चांदी, कॉपर, स्टील
(c) Copper, silver, aluminium, steel/ कॉपर, चांदी, एल्यूमीनियम, स्टील
(d) Silver, copper, aluminium, steel/ चांदी, कॉपर, एल्यूमीनियम, स्टील
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Silver is more conductivity then copper, copper is more conductivity then aluminium and  aluminium is more conductivity then steel.

Q3. If a copper wire is increased to double its length, its resistance will become
यदि तांबे के तार की लंबाई उसकी दो गुनी कर दी जाती है, तो इसका प्रतिरोध क्या होगा?
(a) four times/चार गुना
(b) one-fourth/एक चौथाई
(c) double/दो गुना
(d) half/आधा
Show Answer
Ans.(c)
Sol. As a wire gets longer its resistance increases, and as it gets thinner its resistance also increases because its cross sectional area decreases. Doubling the length will double the resistance, but the wire also must get thinner as it is stretched, because it will contain the same amount of metal in twice the length.

Q4. Superconductor is the conductor whose____________is zero
अतिचालकता वह कंडक्टर है जिसका____________ शून्य है
(a) potential/ क्षमता
(b) current /करंट
(c) resistance / प्रतिरोध
(d) inductance/ अधिष्ठापन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. At zero resistance, the material conducts current perfectly. This is incomprehensible because the flaws and vibrations of the atoms should cause resistance in the material when the electrons flow through it.In a superconductor, the electric resistance is equal to zero.

Q5. After long periods of use, a grey spot develops on the inside of a bulb. This is because
लंबी अवधि के उपयोग के बाद, बल्ब के अंदर एक ग्रे रंग का धब्बा बन जाता है. यह इसलिए होता है क्योंकि
(a) the tungsten filament evaporates and collects/ टंगस्टन फिलामेंट वाष्पित होता है और एकत्रित हो जाता है
(b) the heat of the bulb scorches the glass at the top/ बल्ब की गर्मी शीर्ष पर गिलास को जला देती है
(c) dust inside the bulb condenses on the top/ बल्ब के अंदर धूल शीर्ष पर जमा हो जाती है
(d) glass undergoes a change due to the heat/ ऊष्मा के कारण ग्लास में बदलाव आता है
Show Answer
Ans.(a)
Sol. After long periods of use, a grey spot develops on the inside of a bulb. This is because  the tungsten filament evaporates and collects.

Q6. Indicate the false statement about the resistance of a wire
तार के प्रतिरोध के बारे में इनमें से कौन सा कथन गलत है?
(a) It depend on material of wire/ यह तार के सामग्री पर निर्भर करता है
(b) It is unrectly proportional to the length of wire/ यह स्वतंत्र रूप से तार की लंबाई के साथ आनुपातिक है
(c) It is directly proportional to the area of cross-section of wire/ यह तार के क्रॉस-सेक्शन के क्षेत्रफल से सीधे आनुपातिक है
(d) Resistance of metallic wire increases with increase in temperature / तापमान में वृद्धि के साथ धातु के तार का प्रतिरोध बढ़ता है
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Resistance of a wire is inversely proportional to the area of cross-section of wire.

Q7. For which of the following substances, the resistance decreases with increase in temperature?
निम्नलिखित पदार्थों में से किसके तापमान में वृद्धि के साथ प्रतिरोध कम हो जाता है?
(a) Pure silicon/ शुद्ध सिलिकॉन
(b) Copper/ तांबा
(c) Nichrome/ निक्रोम
(d) Platinum/ प्लैटिनम 
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Pure silicon resistance decreases with increase in temperature.

Q8. A transformer works on the principle of
एक ट्रांसफार्मर किस सिद्धांत पर कार्य करता है?
(a) self induction/ स्वत: प्रेरण
(b) mutual induction/ आपसी प्रेरण
(c) generator /जनरेटर
(d) inverter/इन्वर्टर
Show Answer
Ans.(b)
Sol. A transformer consists of two electrically isolated coils and operates on Faraday's principal of “mutual induction”, in which an EMF is induced in the transformers secondary coil by the magnetic flux generated by the voltages and currents flowing in the primary coil winding.

Q9. In AC circuits, AC meters measure
AC सर्किट में, AC मीटर क्या मापता है?
(a) mean values/ औसत आंकड़े
(b) rms values/ आरएमएस मान
(c) peak values/ पीक मान
(d) mean square values/ माध्य वर्ग मान
Show Answer
Ans.(b)
Sol. In AC circuits, AC meters measure rms values.

Q10. Magnetism in materials is due to
किसी सामग्री में चुंबकत्व किसके कारण है
(a) electrons at rest/ इलेक्ट्रॉन की स्थिरता
(b) circular motion of electrons/ इलेक्ट्रॉन की घूर्नन गति
(c) protons at rest/ प्रोटॉन की स्थिरता
(d) all neutrons at rest/ सभी न्यूट्रॉन की स्थिरता
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Magnetism in materials is due to circular motion of electrons .



You may also like to read: