SSC CGL, SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for major SSC exams to be conducted in the month of February, March, June and July 2019 among which nearby exams  includeSSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019 & SSC CPO 2018 to be commenced from 12 March to 16 March 2019. Also SSC CGL and CHSL 2018 Exam dates are out now. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts' efforts to sharpen your practice skills.
 
Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Previous Years Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.



Direction (1-2): In the following questions, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.
Q1. We are committed in providing (A)/ you a safe and (B)/ comfortable travel experience. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol.  Replace ‘in’ with ‘to’.
‘Committed to V1+ing’ is the correct usage.
 

Q2. Intrigued by this (A)/ problem, I began search (B)/ for a solution. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Begin is characterized with ‘infinitive’ i.e. to + V1 and ‘gerund’ i.e. V1 +ing. Hence replace ‘began search’ with ‘began searching’.
 

Directions (3-4): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which will improve the bracketed part of the sentence. In case no improvement is needed, select "no improvement".

Q3. Joyce could not help (crying).
(a) cry
(b) to cry
(c) but crying
(d) No improvement

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. No improvement is required as ‘couldn’t help’ takes gerund i.e. (V1+ing) with it.
 

Q4. I met a gentleman, (who I believe to be a) actor.
(a) who I believe, is an
(b) whom I believe, is a
(c) who, to my belief, must be
(d) No improvement

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Option A improves the sentence.
 

Direction (5-6): In the following questions, out of the four given alternatives, select the one which best expresses the meaning of the given word.

Q5. Defer
(a) Hurry
(b) Support
(c) Aid
(d) Stall

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Defer: put off (an action or event) to a later time; postpone.
Stall: stop or cause to stop making progress.
Hence option D is the correct synonym.
 

Q6. Restore
(a) Reconstitute
(b) Soil
(c) Complete
(d) Injure

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Restore: repair or renovate so as to return it to its original condition.
Reconstitute: build up again from parts; reconstruct.
Hence option A is the correct synonym.
 

Direction (7-8): n the following question, out of the four given alternatives, select the one which is opposite in meaning of the given word.
Q7. Rage
 (a) Heat
(b) Happiness
(c) Temper
(d) Wrath

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Rage: violent uncontrollable anger.
Hence option B is the correct antonym.
 

Q8. Optimize
(a) Enhance
(b) Perfect
(c) Worsen
(d) Improve

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. Optimize: make the best or most effective use of (a situation or resource).
Hence option C is the correct antonym.


Direction (9-10): In the following questions, out of the four given alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

Q9. Chicken out
(a) To refuse to do something due to fear
(b) To influence
(c) To seek all enjoyments of life
(d) To obtain fame by hard work

Show Answer
Ans.(a)


Q10. Donkey’s years
(a) At different timings
(b) A long time
(c) Short duration
(d) Wasting time

Show Answer
Ans.(b)


Direction (11-15): A sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.


 Q11. She presented me a bouquet on my 27th birthday.
(a) A bouquet is presented to me on my 27th birthday by her.
(b) I was presented on my 27th birthday a bouquet by her.
(c) I was presented a bouquet on my 27th birthday by her.
(d) I will be presented a bouquet on my 27th birthday by her.

Show Answer
Ans.(c)


Q12. This surface feels smooth. 
(a) This surface is felt smooth.
(b) This surface when feels is smooth.
(c) This surface when felt is smooth.
(d) This surface is smooth as felt.

Show Answer
Ans.(c)

 
Q13. I promised my husband that I will cook food for him.
(a) A promise was made by me to my husband that food will be cooked by me.
(b) Food will be cooked by me was a promise I made to my husband.
(c) I promised my husband that food will be cooked by me.
(d) My husband wanted a promise from me that I will cook the food.

Show Answer
Ans.(c)


Q14. Has somebody broken the gate?
(a) Have the gate been broken?
(b) Had the gate been broken by somebody?
(c) Has the gate been broken by somebody?
(d) Has been the gate broken?

Show Answer
Ans.(c)


Q15. The girls are making a noise.
(a) A noise is made by the girls.
(b) A noise is being made by the girls.
(c) The girls should be making a notice.
(d) A noise has been made by the girls.

Show Answer
Ans.(b)


  You may also like to read: