प्रिय पाठकों, जीए अनुभाग को हलके में लिया जाता है लेकिन कट ऑफ अंक को पार करने के लिए आवश्यक स्कोर प्राप्त करने में महत्वपूर्ण भूमिका निभाता है। हम इसके लिए महत्वपूर्ण स्टेटिक जीके प्रदान कर रहे हैं, इससे आपको नियमित रूप से जीए अनुभाग में अच्छा स्कोर करने में मदद मिलेगी यदि आप नियमित रूप से सामान्य ज्ञान के महत्वपूर्ण प्रश्नों के बारे में sscadda वेबसाइट और adda247 ऐप पर प्रदान की गई सामग्री का पालन करें.



Q1.Battle of Panipat was fought between Babur and _________
पानीपत की लड़ाई बाबर और ___________ के बीच लड़ी गयी थी.
(a) Rana Sanga / राणा सांगा
(b) Muhammad Bin Tughlaq/ मुहम्मद बिन तुगलक
(c) Hemu/ हेमू
(d) Ibrahim Lodi/ इब्राहिम लोदी
Show Answer
Ans.(d);
Sol.The First Battle of Panipat, on 21 April 1526, was fought between the invading forces of Babur and the Ibrahim Lodi. It took place in north India and marked the beginning of the Mughal Empire


Q2. Who was Babur's Son?
बाबर का बेटा कौन था?
(a) Humayun/हुमायूं
(b) Shah Jahan/शाह जहाँ
(c) Akbar/अकबर
(d) Bahadur Shah/बहादुर शाह
Show Answer
Ans.(a);
Sol.Humayun is the son of Babur. Humayun was the second emperor of the Mughal Empire, who ruled over territory in what is now Afghanistan, Pakistan, and parts of northern India from 1530–1540 and again from 1555–1556


Q3. Chand Bibi was the ruler of _______.
चंद बीबी _______ का शासक था।
(a) Ahmednagar / अहमदनगर
(b) Malwa/ मालवा
(c) Golconda/ गोलकोंडा
(d) Chanderi/ चंदेरी
Show Answer
Ans.(a);
Sol.Chand Bibi (1550–1599 CE), was an Indian Muslim regent and warrior. She acted as the Regent of Bijapur (1580–90) and Regent of Ahmednagar


Q4. Jahangir was born in the year –
जहाँगीर का जन्म किस वर्ष में हुआ था?
(a) 1569
(b) 1669
(c) 1769
(d) 1869
Show Answer
Ans.(a);
Sol.Jahangir was born at 31st August 1569


Q5. The Bibi Ka Maqbara is a tomb located in __________.
बीबी का मकबरा, __________ में स्थित एक मकबरा है।
(a) Hyderabad / हैदराबाद
(b) Aurangabad/ औरंगाबाद
(c) Lucknow / लखनऊ
(d) Allahabad / इलाहाबाद
Show Answer
Ans.(b);
Sol.The Bibi Ka Maqbara is a tomb located in Aurangabad, Maharashtra, India. It was commissioned by Aurangzeb's Son Azam in the memory of his Mother Dilras Banu Begum
 

Q6. Khajuraho Group of monuments are attributed to which dynasty?
खजुराहो स्मारकों के समूह किस राजवंश को समर्पित है?
(a) Chandela/ चंदेल
(b) Mughal/मुगल
(c) Maurya/ मौर्य
(d) Shunga/शुगना
Show Answer
Ans.(a);
Sol.The Khajuraho Group of Monuments is a group of Hindu and Jain temples in Madhya Pradesh, India. They are one of the UNESCO World Heritage Sites in India. Khajuraho temples were built between 950 and 1050 by the Chandela dynasty


Q7. First Battle of Panipat was fought in the year ________.
पानीपत की पहली लड़ाई वर्ष _______ में लड़ी गयी थी.
(a) 1764
(b) 1757
(c) 1526
(d) 1857
Show Answer
Ans.(c);
Sol.First Battle of Panipat was fought between Babur and Ibrahim Lodi in 1526


Q8.Babur (1526–1530 AD) was the ruler of which dynasty?
बाबर (1526-1530 ई.) किस वंश का शासक था?
(a) Mughal / मुगल
(b) Nanda / नंदा
(c) Maurya / मौर्या
(d) Haryanka / हर्यंका
Show Answer
Ans.(a);
Sol.Zahiruddin Muhammad Babur was the founder of the Mughal Empire in India. Babur founded the Mughal Empire in India after defeating Ibrahim Lodhi in the Battle of Panipat in 1526


Q9. Bibi Ka Maqbara was built by -
बीबी का मकबरा किस के द्वारा बनाया गया था?
(a) Humayun/ हुमांयू
(b) Azam Shah/आज़म शाह
(c) Babur/बाबर
(d) Aurangzeb/औरंगज़ेब
Show Answer
Ans.(b);
Sol.The Bibi-Ka-Maqbara is a beautiful mausoleum of Rabia-ul-Daurani alias Dilras Banu Begum, the wife of the Mughal Emperor Aurangazeb (1658-1707 A.D.). This mausoleum is believed to be constructed by Prince Azam Shah in memory of his mother between 1651 and 1661 A.D


Q10. Who was Prithviraj Chauhan's father?
पृथ्वीराज चौहान के पिता कौन थे?
(a) Jeet Chauhan/जीत चौहान
(b) Hayat Chauhan/हयात चौहान
(c) Someshwar Chauhan/ सोमेश्वर चौहान
(d) Trilok Chauhan/त्रिलोक चौहान
Show Answer

Ans.(c);
Sol.Prithviraj Chauhan III was born to the Chahamana king Someshvara and queen Karpuradevi


Q11.Babur was born in the year
बाबर का जन्म किस वर्ष में हुआ था
(a) 1483
(b) 1583
(c) 1683
(d) 1783
Show Answer
Ans.(a);
Sol.Babur was born in 14 February 1483
 

Q12.Who was the last Mughal emperor?
आखिरी मुगल सम्राट कौन था?
(a) Babur/ बाबर
(b) Noor Jehan/नूर जहाँ
(c) Akbar/अकबर
(d) Bahadur Shah II/ बहादुर शाह II
Show Answer
Ans.(d);
Sol.Bahadur Shah Zafar, also known as Bahadur Shah II, was the last Mughal emperor of India who reigned from 1837 to 1857 for a period of 20 years
 
 
Q13. Battle of Kanauj was fought in the year _________?
कन्नौज की लड़ाई वर्ष _______ में लड़ी गई थी?
(a) 1764
(b) 1526
(c) 1540
(d) 1857
Show Answer
Ans.(c);
Sol.Battle of Kanauj was fought in the year 1540
 
 
Q14. Shahjahan built the Taj Mahal for?
शाहजहां ने किसके लिए ताजमहल का निर्माण किया था?
(a) Marjani/मरजानी
(b) Mehbooba/महबूबा
(c) Mehjabeen/महजबीन
(d) Mumtaz/मुमताज़
Show Answer
Ans.(d);
Sol.Taj Mahal. An immense mausoleum of white marble, built in Agra between 1631 and 1648 by order of the Mughal emperor Shah Jahan in memory of his favourite wife Mumtaz Mahal
 
 
Q15. Which world heritage site comprises of the tomb of Iltutmish?
किस विश्व धरोहर स्थल में इल्तुतमिश का मकबरा है?
(a) Humayun's Tomb/हुमायूं का मकबरा
(b) Mahabodhi Temple Complex/महाबोधि मंदिर परिसर
(c) Qutub Minar/कुतुब मीनार
(d) Red Fort Complex/लाल किला परिसर
Show Answer
Ans.(c);
Sol.The tomb of the Delhi Sultanate ruler, Iltutmish, second Sultan of Delhi (r. 1211–1236 AD), built 1235 CE, is part of the Qutab Minar Complex in Mehrauli